Objavljeni natječaji za male i za mlade poljoprivrednike

 

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je dva natječaja iz mjere 6 Programa ruralnog razvoja, natječaj za provedbu Podmjere 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” – provedba tipa operacije 6.3.1 “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” i za provedbu Podmjere 6.1. “Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima” – provedba tipa operacije 6.1.1 “Potpora mladim poljoprivrednicima”.

Za tip operacije 6.3.1 prihvatljivi korisnici su mala poljoprivredna gospodarstava upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 EUR do 7.999 EUR, a visina javne potpore po korisniku iznosi 15.000 EUR u protuvrijednosti u kunama.
U odnosu na prijašnje natječaje ovaj je doživio značajne izmjene, najvažnije su:
• mehanizacija, oprema ili strojevi moraju biti novi
• korisnik mora ulaganjem povećati ekonomsku veličinu (SO) za minimalno 25 % u odnosu na SO u trenutku prijave na natječaj
• korisnik mora minimalno 50 % potpore utrošiti na aktivnosti vezane uz digitalizaciju, pozitivan utjecaj na okoliš, a koje pridonose podizanju SO-a od najmanje 25 %

Za tip operacije 6.1.1 prihvatljivi korisnici su mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina (dan prije navršavanja 41 godine starosti) na dan podnošenja zahtjeva za potporu koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine za obavljanje poljoprivredne djelatnosti te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni kao nositelj/odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva, ali ne duže od 24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva za potporu ili još nisu postavljeni kao nositelj/odgovorna osoba, ali će to postati najkasnije kod podnošenja zahtjeva za isplatu prve rate i ne kasnije od tri (3) mjeseca od dana sklapanja Ugovora o financiranju.
Visina javne potpore po korisniku iznosi 50.000 EUR u protuvrijednosti u kunama.

Poduzetnički centar Zovnica izrađuje poslovne planove i vrši prijavu za navedene natječaje.

Obratite nam se s povjerenjem!

Dogovorite svoj termin za besplatno savjetovanje pozivom na broj 098 9120702 ili nam se javi putem maila: info@zovnica-imota.hr.